Data o prodejně se načítají

Vaše data byla odeslána.
kaufland.cz/onlinekucharka
Zobrazit Domácí hovězí fond na omáčky receptů
© Kaufland Česká republika v.o.s., 2015

Domácí hovězí fond na omáčky

více jak 60 minut
rafinované
Naskenujte QR kód nebo přidejte ingredience na nákupní lístek.

Nutriční hodnoty

(na 1 porci)
  • 64/​267
    kcal / kJ
  • 10 g
    sacharidů
  • 2 g
    bílkovin
  • 2 g
    tuků

Nutriční hodnoty

(na 1 porci)
    64/267 kcal/kJ, 10 g sacharidů, 2 g bílkovin, 2 g tuků

Ingredience (16 porcí)

3 kg hovězích kostí na polévku
600 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
50 g rajského protlaku
2 velké cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
10 snítek tymiánu
10 stonků z listové petržele
pepř, bobkový list, nové koření

Tip

  • Hovězí fond můžeme uschovat několik dní v lednici nebo jej můžeme zmrazit v menších porcích k okamžitému použití. Používáme jej do omáček a do polévek pro zesílení chuti.


Postup

    1

Kosti očistíme a osušíme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nakrájíme. Cibuli rozpůlíme a část slupky (bez nečistot) ponecháme. Česnek oloupeme. Tymián, stonky petržele, bobkový list a několik kuliček pepře a nové koření svážeme do gázy.

    2

V pekáči rozehřejeme olej, přidáme kosti a v tuku je obalíme. Přendáme do trouby rozehřáté na 230 °C a pečeme asi 25 minut.

    3

Mezitím dáme rozkrojenou cibuli na pánev (plochou řezu dolů) a na středním plameni ji opečeme dohněda. Jakmile jsou kosti dozlatova, přidáme k nim kořenovou zeleninu a společně vše opečeme dohněda.

    4

Opečené kosti a zeleninu přendáme do hrnce, přidáme protlak, svázané bylinky a zalijeme vodou. Z pekáče slijeme přebytečný tuk a připečené zbytky uvolníme trochou vroucí vody a také přidáme do hrnce.

    5

Hrnec postavíme na mírný plamen a vaříme alespoň 3 až 4 hodiny. V první fázi vaření vývar hlídáme a z povrchu sbíráme případné nečistoty.

    6

Jakmile je vývar hotový, opatrně jej scedíme a ještě jednou procedíme skrze jemné plátýnko. Scezený vývar dáme do hrnce a na mírném plameni postupně odpaříme většinu tekutiny, dokud vývar nezhoustne. Poté jej zchladíme a uskladníme.